Czym różnią się folie kiszonkarskie?

Folia do kiszonki to rozwiązanie powszechnie wykorzystywane przez rolników przy zakiszaniu trawy i innej zielonki. Niemniej nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na rynku dostępne są różnego rodzaju folie, które pozwolą nam na uzyskanie nieco odmiennych warunków dla kiszonki. Czym zatem one się różnią i co wziąć pod uwagę przy wyborze. 

Co warto wiedzieć o folii kiszonkarskiej

folia kiszonkarskaJak już wspomnieliśmy folie kiszonkarskie dostępne są obecnie na rynku w różnych wariantach, z czego należy zdawać sobie sprawę. Po pierwsze odmienna jest ich grubość, ma to o tyle znaczenie, że im cieńsza folia tym bardziej podatna ona na uszkodzenia, w tym przede wszystkim na rozerwania, dlatego warto wybierać te grubsze, które doskonale zabezpieczają naszą kiszonkę i tym samym zapewnia jej doskonałe warunki fermentacji. Niemniej nie tylko o samą grubość tu chodzi, przede wszystkim musimy dobrać odpowiednią barwę folii, i tiu wiele osób może być zdziwionych, bowiem większości się wydaje, że kolor folii nie ma znaczenia, okazuje się jednak, ze to o wpływa na to jakie warunki powstaną wewnątrz kiszonki. Im jaśniejsza folia kiszonkarska tym temperatura wewnątrz kiszonki niższa. Jasny kolor bowiem odbija część promieni słonecznych, dlatego jest to folia, którą powinniśmy wybierać w trakcie gorących miesięcy, im ciemniejsza tym natomiast bardziej się nagrzewa, a  co za tym idzie, jeśli prowadzimy zbiory trawy także w okresie jesiennym idealna będzie dla nas folia ciemnozielona lub brązowa. 

Folia kiszonkarska to praktyczne rozwiązanie, które umożliwią w łatwy sposób przygotowanie pełnowartościowej paszy dla trzody chlewnej, jednocześnie choć w Polsce najczęściej wykorzystuje się te kremowe folie, to warto wiedzieć, że ich rodzajów jest więcej, i to jakie dobierzemy ma jednak spore znaczenie.