Dlaczego balkon wymaga hydroizolacji?

Balkon jest miejscem, gdzie uwielbiamy spędzać czas, szczególnie w sezonie letnim. Jest to jednak miejsce o szczególnej specyfice, ponieważ wystawione jest na deszcz, wilgoć, mróz oraz palące słońce i bardzo wysokie amplitudy temperatur. Z tego też powodu jego konstrukcja musi być wykonana solidnie i odpowiednio zabezpieczona.

Hydroizolacja balkonu – praktyczne porady

najlepsza izolacja balkonuJak dobrze zabezpieczyć balkon przed działaniem wody? Najlepsza izolacja balkonu to taka, która jest szczelna i elastyczna jednocześnie. Na taką izolację pozwalają nam szlamy uszczelniające, które są najczęstszym materiałem stosowanym do zabezpieczania balkonów i tarasów. Pamiętajmy, że posadzka balkonu w upalny dzień może nagrzać się nawet do 50 stopni Celsjusza, zimą natomiast jej temperatura spada nawet do minus 20 stopni. Ponadto w zimowe słoneczne dni jej temperatura może osiągać plus 20 stopni przy ujemnej temperaturze powietrza. Tak niekorzystne warunki w połączeniu z wnikającą do płyty betonowej wodą powodują kruszenie i niszczenie płyty, co po jakimś czasie bardzo osłabia całą konstrukcję. Najlepsza izolacja balkonu pozwoli na zabezpieczenie betonowej płyty przed wnikaniem wody, nawet jeśli pojawi się problem wykruszonej fugi czy popękanych płytek. Bardzo istotnym elementem w zabezpieczeniu balkonu przed wodą i wilgocią jest wykonanie odpowiedniego spadu, dzięki któremu woda nie będzie zalegała na powierzchni balkonu, a spływała na zewnątrz. Taki spad wykonuje się najczęściej z użyciem mieszanki betonowej, która jednocześnie przygotuje powierzchnię pod hydroizolację. Spadek powinien wynosić od 1,5 do 2% na zewnątrz.

Na starannie wykonaną hydroizolację najczęściej już po kilkunastu godzinach możemy położyć płytki stanowiące posadzkę balkonu. Warto unikać ciemnych kolorów płytek, które będą dużo mocniej przyciągać promienie słoneczne, a tym samym mocno się nagrzewać. Balkon można również wykończyć żywicą poliuretanową, która sama w sobie stanowi zabezpieczenie przed wnikaniem wody.