Dobre ciastka bez glutenu

Dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób chorujących na celiakię. Podczas tej choroby należy całkowicie zrezygnować z glutenu. Oprócz osób chorych, taki rodzaj diety chętnie stosują osoby lubiące eksperymentować w kuchni, sportowcy czy miłośnicy zdrowego odżywiana.

Polecane ciastka bezglutenowe

bezglutenowe ciasteczka jaglane oraz owsianeDieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Będąc na takiej diecie należy nauczyć się komponować posiłki tak, żeby były bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy. Na diecie bezglutenowej należy zrezygnować z niektórych zbóż, przede wszystkim z pszenicy, w której jest najwięcej glutenu i z której produkuje się mąkę. Mąkę pszenną można wtedy z powodzeniem zastąpić na przykład mąką kokosową, mąką ryżową, mąką kukurydzianą czy jaglana. Opcji jest naprawdę wiele. Na diecie bezglutenowej należy zrezygnować z pszennego pieczywa oraz makaronów. Należy je zastąpić tymi, które nie zawierają glutenu. Słodycze również często zawierają gluten, dlatego większość z nich należy wyeliminować. Trzeba wybierać takie, które glutenu nie mają, na przykład bezglutenowe ciasteczka jaglane oraz owsiane, które są także bogactwem wielu cennych składników. Owies oraz jagły są bardzo zdrowe i powinny być spożywane przez człowieka.

Dieta bezglutenowa może wydawać się skomplikowana dla kogoś, kto nie miał z nią nigdy do czynienia, dlatego że gluten jest zawarty w wielu produktach spożywczych, a zdecydowana większość potraw bazuje na mące pszennej. Może to być jednak dieta tak samo smaczna i ciekawa jak tradycyjna. Należy pamiętać o tym, żeby wybierać zdrowe i wartościowe produkty. Na diecie bezglutenowej z powodzeniem można jeść kaszę gryczaną, jaglaną, komosę ryżową czy ryz. Można spożywać również ziemniaki i wszystkie warzywa oraz owoce.