Kultury bakterii kefirowych do kupienia

 

Tak jak wiele innych produktów mlecznych, samodzielnie w domu można przyrządzić również kefir. Jest to napój o orzeźwiającym lekko kwaskowym smaku, przygotowywany ze sfermentowanego mleka. Do wyprodukowania kefiru potrzebne są przede wszystkim odpowiednie bakterie paciorkowców mlekowych, pałeczek kwasu mlekowego i drożdży.

Jak przygotować domowy kefir?

bakterie kefiroweFlorę bakteryjną do zrobienia kefiru w warunkach domowych można zakupić na przykład w sklepach internetowych. Kefir jest często element zbilansowanej diety w przypadku wielu chorób i schorzeń lub pomaga zaspokoić głód podczas diety odchudzającej. 100 gramów kefiru to tylko około 50 kalorii. Do przygotowania kefiru oczywiście potrzebujemy pasteryzowanego mleka. 1 litr mleka należy zagotować, drugi litr należy schłodzić w lodówce. Następnie mleko należy ze sobą wymieszać, w ten sposób powstają idealne warunki w którym pracować będą bakterie kefirowe. Do mleka z idealną temperaturą około 45 stopni dodajemy zakupione kultury bakterii i dokładnie mieszamy. Garnek z mlekiem należy następnie szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kilka lub kilkanaście godzin. Kiedy zauważymy, że mleko w garnku ścięło się przestawiamy naczynie tym razem do lodówki. W ten sposób mamy już gotowy do spożycia kefir. Przechowywany w chłodnym miejscu jest możliwy do spożycia przez około tydzień. Coraz częściej decydujemy się na przyrządzanie produktów mlecznych w domu.

Dostępne w sklepach wyroby często zawierają wiele substancji, które zmieniają ich strukturę. Dzieje się tak dlatego, że produkty mleczne mają zazwyczaj krótki okres ważności do spożycia, a producenci próbują sprawić aby jogurt czy kefir stał na półce sklepowej kilka tygodni, a nawet kilka miesięcy. Produkty wykonane w domu zawsze będą w tym temacie górować nad wyrobami sklepowymi.