Najważniejsze rodzaje i funkcje pieców piekarskich

Nowoczesna piekarnia nie mogłaby funkcjonować bez odpowiedniej klasy pieca. To dzięki niemu możliwe jest wypiekanie wielu rodzajów pieczywa i wydajna praca całej piekarni. Piece w piekarni mogą być zbudowane w różny sposób, a całość ich konstrukcji zależy od tego, w jakim trybie pracuje cały piec. Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów pieców, z których każdy jest stosowany do wypiekania różnego rodzaju pieczywa.

Podstawowe modele profesjonalnych pieców piekarskich

piece piekarskieJednym z najbardziej podstawowych i popularnych pieców jest modele rurowy. Jest on stosowany w piekarniach ze względu na to, iż pieczywo, które jest w nim wypiekane, zachowuje jednorodny kolor i jest dostosowane do pieczenia każdego rodzaju pieczywa. Piece tego typu są również znane ze swojej trwałości i bezawaryjności. Piece piekarskie to także wersje obrotowe. Pracują one dzięki cyrkulacji cieplnej, wymiennikom ciepła oraz generatorowi pary. Te trzy aspekty są niezbędny do tego, aby piec działał w sposób bardzo dobry. Piece obrotowe montowane w piekarniach są często modelami elektrycznymi, które są wyprodukowane z zastosowaniem najnowszych technologii. Posiadają między innymi wiele wentylatorów nadmuchowych oraz wyciągowych. Piec obrotowy elektryczny jest także produkowany wraz z elektronicznym systemem i panelem sterowania. Wersje obrotowe pieców piekarskich są także oferowane na przykład z dwoma wózkami o różnej wielkości.

Piece dla piekarni są produkowane z zastosowaniem profesjonalnych technik, a ich montaż odbywa się z udziałem wykwalifikowanych ekip monterskich. Wszystkie te aspekty sprawiają, że piec może działać bez zarzutu przez wiele lat, a piekarnia może dzięki temu oferować najlepsze pieczywo. Montowanie pieca przez wykwalifikowaną ekipę zapobiega także nieoczekiwanym awariom.