Produkcja piwa nie musi być trudna

Produkcja wyrobów domowych przeżywa swój renesans. Domowe przetwory nie bez powodu są pożądane – własny wyrób gwarantuje dobry smak i wysoką jakość gotowego produktu. O ile domowa produkcja dżemu nikogo nie dziwi, o tyle własne piwo dla wielu jest zaskoczeniem. Czy produkowany w domowych warunkach złocisty napój może konkurować z wersją sklepową? Jak najbardziej!

Domowe piwo? Potrzebujesz fermentatora

fermentator do piwaChyba każdy z nas spotkał się kiedyś z domowymi alkoholami. Wino i nalewki własnej produkcji nikogo nie dziwią. Sytuacja piwa jest nieco inna. Mało kto zajmuje się jego produkcją w domowym zaciszu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z takiej możliwości, lecz okazuje się, że zrobienie dobrego piwa wcale nie musi być trudne! Oczywiście dojście do wprawy zajmuje trochę czasu, jednak nawet początkujący piwni miłośnicy powinni dać sobie radę. Do stworzenia piwa w najprostszej wersji potrzebujemy specjalnego koncentratu i odpowiedniego sprzętu – bardzo ważny jest tu odpowiedni fermentator do piwa, czyli specjalny plastikowy pojemnik na świeże piwo. To w nim odbywa się fermentacja napoju. Fermentator powinien mieć konstrukcję wiadra z wieczkiem, co gwarantuje łatwe czyszczenie i dużą funkcjonalność. Dzięki otworowi na kranik z fermentatora piwo można przelać prosto do butelek. Całość nie kosztuje wiele, a efekty potrafią zaskoczyć. Domowe piwo jest dobrej jakości, a przy odrobinie doświadczenia śmiało może konkurować z piwami, które można kupić w sklepie.

Piwo jest uważane za najstarszy napój alkoholowy. Jest bardzo smaczne, a spożywane w niewielkich ilościach może mieć dobry wpływ na zdrowie. Piwo kupimy w każdym sklepie, lecz dlaczego nie spróbować zrobić go samemu? Domowa produkcja piwa to bardzo ciekawe hobby, które może przynieść zaskakujące rezultaty.