Zalety grilla gazowego

 

Najpopularniejszym grillem w Polsce jest oczywiście ten węglowy. Znamy jednak sytuację, w której męczymy się przy gęstym, gryzącym w oczy dymie. Wiemy jaki zapach mają nasze rzeczy po powrocie z tego typu imprezy – po prostu śmierdzą. Nie jest nam obce również zjawisko spalonej kiełbasy albo nierówno usmażonego kawałka mięsa. Na te problemy jest jednak remedium.

Grill gazowy, czyli dlaczego warto zrezygnować z węgla i dymu

grille gazowe z firmy Broil KingGrill gazowy to przede wszystkim wygoda. Zapomnimy o śmierdzących rzeczach i gryzącym w oczy dymie. Grillowania nie musimy uzależniać od pogody, bo nie przeszkadza nam ani wiatr, ani deszcz, ani żadna inna niekorzystna aura. Grill gazowy daje nam pełną kontrolę nad przygotowywaniem potraw. Nie musimy się już martwić, że coś przypalimy albo usmażymy nierówno. Grille gazowe posiadają specjalne, nieprzywierające powłoki. Zmiana siły płomienia to tylko kwestia przekręcenia odpowiedniego pokrętła. Do tego producenci prześcigają się w oferowanych udogodnieniach i dodatkowych akcesoriach. Na przykład grille gazowe z firmy Broil King możemy kupić w pakiecie z rusztem do grilla, szczotką do jego czyszczenia, zestawem sztućców i szczypiec czy też specjalną rękawicą, zapobiegającą oparzeniu. A do tego sam sprzęt zbudowany jest z bardzo wytrzymałego materiału, który będzie nam długo służył. Oczywiście ten rodzaj sprzętu ma również swoje wady. Przede wszystkim jest dużo droższy od wersji węglowej czy też elektrycznej. Do tego istnieje konieczność stałej wymiany butli gazowych, które są niemiłosiernie ciężkie.

Wydaje mi się jednak, że grill gazowy ma więcej zalet niż wad. Najważniejszym plusem posiadania tego rodzaju sprzętu jest jego korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niemu zjemy posiłki bez nadmiaru tłuszczu, a jednocześnie tak przygotowane mięso zachowa wszystkie walory i soczystość.