Zastosowanie wytrzymałej folii do kiszonki

Pasza dla zwierząt hodowlanych powinna przez cały rok dostarczać im składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy zimą nie mają one dostępu do świeżych roślin, ważną rolę odgrywają ręcznie przygotowywane kiszonki. Przygotowywane są już od maja, a dzięki odpowiedniemu owinięciu w wytrzymałą folię do kiszonki zimą będą stanowiły podstawę diety wielu gatunków.

Jakie wytrzymałe folie do kiszonki wybrać? 

wytrzymała folia do kiszonkiWłaściciele zwierząt hodowlanych wkładają dużo pracy w przygotowywanie im jak najzdrowszej i jednocześnie korzystnej paszy. Kiszonki są niezwykle popularne, ponieważ jedyne, w co trzeba się zaopatrzyć, aby je przygotować to odpowiednia folia. Musi być ona elastyczna i kleista, a poza tym odporna na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu po owinięciu dużej ilości siana lub kukurydzy pojedyncze gałązki nie przedziurawią materiału, który ma nie dopuszczać do nich tlenu. Wytrzymała folia do kiszonki nie zniszczy się również pod wpływem warunków atmosferycznych, dzięki czemu można ją bez problemu przechowywać na dworze przez okres kilku miesięcy. W sklepach można kupić ją w kilku kolorach, a także w różnych szerokościach. Przed zakupem dobrze jest obliczyć jaka liczba rulonów będzie potrzebna do zrobienia balotów. Sprawdzenie tej informacji pozwoli zaoszczędzić na kupieniu odpowiedniej ilości folii.

Wśród cech, jakimi powinna charakteryzować się dobra folia do kiszonki, to jej wytrzymałość jest zdecydowanie najważniejsza. Nie może ona dopuścić tlenu do wnętrza balotu, dlatego musi odpowiednio elastyczna i kleista. Po przygotowaniu kiszonek będą one leżały na dworze przez okres kilku miesięcy, kiedy to nie mogą zostać uszkodzone. Po odpowiednim czasie w środku wytworzy się pożywna pasza dla zwierząt na okres zimowy.